Norden kan blive førende i brugen af sundhedsdata

Norden kan blive førende i brugen af sundhedsdata

19.12.2019
Ved at øge tilgængeligheden til sundhedsdata har Norden potentialet til at blive verdensførende inden for forskning, sundhedspleje og innovation. En netop udkommet rapport fra NordForsk skitserer en handlingsplan for implementering af en nordisk digital infrastruktur for sundhedsdata – Nordic Commons. Rapporten er resultatet af en to-årig indsats med det formål at øge det nordiske samarbejde om sundhedsdata.

Hvert af de nordiske lande har data af høj kvalitet om sine borgere, som for det meste er indsamlet til andre formål end forskning, f.eks. til befolkningsstatistikker eller kvalitetsvurdering og udvikling af sundhedsvæsenet. Disse data er unikke, når det kommer til forskning og innovation baseret på sundhedsdata.

I flere år har NordForsk arbejdet for at fremhæve potentialet i brugen af ​​registre og biobankdata på tværs af nordiske grænser. ”Disse datakilder er blevet omtalt som en unik guldgrube, der ikke findes andre steder i verden. Der er dog en risiko for, at denne værdifulde ressource går tabt, medmindre den gøres lettere tilgængelig, ”siger Arne Flåøyen, direktør for NordForsk.

Med sin samlede befolkning på 27 millioner og indsamling af register- og sundhedsdata har Norden en konkurrencefordel. ”Dataene udnyttes i øjeblikket ikke til deres fulde inden for forskning, sundhedspleje og innovation. Det er på tide at gøre mere ud af dataene, siger Maria Nilsson, specialrådgiver i NordForsk. ”For at øge tilgængeligheden til disse følsomme data er det centralt at have åbne metadata af høj kvalitet. Vi er også nødt til at udvikle tekniske løsninger, der tillader analyser af nordiske data på en sikker måde. De eksisterende nationale sundhedsdatainitiativer vil danne grundlaget for Nordic Commons, men der er behov for at tage konkrete initiativer for at udvikle en nordisk model for samarbejde.”

Hvis Norden skal være førende inden for forskning og innovation, så er det nødvendigt at forbedre datakvaliteten, øge reproducerbarheden af ​​forskningsresultaterne og skabe et grundlag for open science, konkluderer rapporten. For at kunne implementere en Nordic Commons indeholder rapporten også specifikke anbefalinger rettet mod de vigtigste aktører. For eksempel skal der iværksættes initiativer på et nordisk politisk niveau og blandt forsknings- og innovationsfinansierer og dataejere. 

 

HVAD ER DATA COMMONS?

Et delt virtuelt rum, hvor forskere kan arbejde med digitale forskningsobjekter. Systemet gør det muligt for forskere at finde, administrere, dele, bruge og genbruge data, software, metadata og arbejdsgange.

 

Læs hele rapporten her.

Åpne utlysninger Subscribe to rss feed of calls for proposals
Vi har for øyeblikket ingen åpne utlysninger
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her