Nordiske lande sætter fokus på persontilpasset medicin

Nordiske lande sætter fokus på persontilpasset medicin

12.09.2019
Persontilpasset medicin, der tilbyder den enkelte patient en mere præcis og målrettet diagnostik og behandling, er et af de områder, hvor de nordiske lande kan komme til at spille en afgørende rolle gennem et forskningssamarbejde. Nu præsenterer Den nordiske samarbejdskomite for medicinsk forskning (NOS-M) konklusioner, muligheder og anbefalinger i en nyligt offentliggjort rapport.

Professor Jan-Ingvar Jönsson fra Vetenskapsrådet og formand for NOS-M siger:

- Der er behov for et fælles nordisk initiativ til finansiering af forskning inden for persontilpasset medicin. Et sådant opslag bør fokusere på brugen af sundhedsdata fra registre og biobanker eller andre sundhedsdata, herunder omicsdata. Områder, hvor de nordiske lande hver især er stærke, men hvor en fælles indsats vil være gavnlig, siger han og tilføjer:

- Der er også behov for en fælles nordisk indsats og et nordisk kompetencenetværk inden for sjældne sygdomme og kræft. Også her kan NOS-M spille en vigtig rolle i finansieringen.

Nordisk potentiale i persontilpasset medicin
I NOS-M’s white paper fra 2014 blev persontilpasset medicin identificeret som et af de områder, hvor samarbejde kan muliggøre, at de nordiske lande bliver førende. Persontilpasset medicin blev udforsket yderligere på en workshop organiseret af NOS-M i slutningen af 2016 i Stockholm. Nogle af hovedkonklusionerne fra workshoppen var, at persontilpasset medicin kan føre til store forbedringer i sundhedsvæsenet, men retningslinjer er nødt til at afstemmes på nordisk niveau.

Workshoppen i Stockholm blev fulgt op af en kortlægningsøvelse med fokus på persontilpasset medicinstrategier og -initiativer i de nordiske lande samt nogle større internationale initiativer.

Læs hele rapporten om persontilpasset medicin fra NOS-M her.

FAKTA

Hvad er persontilpasset medicin?
Der eksisterer ikke nogen generel vedtaget definition af begrebet persontilpasset medicin, men The European Council definerer det således: ‘personalised medicine relates to the broader concept of patient-centred care, which takes into account that, in general, health care systems need to better respond to patient needs.’

Hvad er NOS-M?
The Joint Committee of the Nordic Medical Research Councils (NOS-M) er et samarbejdsorgan for de nordiske forskningsråd, som finansierer medicinsk forskning. NordForsk fungerer som sekretariat for NOS-M.

Læs mere om NOS-M her.

Tekst: Marianne Knudsen

Åpne utlysninger Subscribe to rss feed of calls for proposals
Vi har for øyeblikket ingen åpne utlysninger
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her