Ny rapport viser uddannelsesforskning i topklasse

Yadid Levy / Norden.org

Ny rapport viser uddannelsesforskning i topklasse

17.12.2019
Den nordiske forskning om uddannelse, som er gennemført i første fase af NordForsks uddannelsesprogram, har holdt et meget højt, videnskabeligt niveau, viser ny evalueringsrapport. Evalueringen viser også, at forskningen har været med til at styrke uddannelse som forskningsfelt i hele Norden.

NordForsks forskningsprogram, Education for Tomorrow, blev påbegyndt i 2013, hvor seks tværvidenskabelige forskningsprojekter og et Nordic Centre of Excellence, JustEd, blev finansieret i op til fem år. Hovedformålet med programmet er at styrke uddannelsesforskning, bidrage til en vidensbaseret politik for uddannelsessektoren og at bidrage til en bred formidling av programmets forskningsresultater.

Evalueringsrapporten fra Oxford Research viser generelt en positiv holdning til programmets første fase, som blev afsluttet i 2018. Især fremhæves programmets meget høje videnskabelige kvalitet. Ifølge rapporten har projekterne og Nordic Centre of Excellence således produceret et stort antal videnskabelige publikationer, ligesom de har opnået et højt antal af citeringer og internationale medforfatterskaber.

- Vi er meget glade for rapporten, som viser, at Norden er en vigtig platform, der kan styrke både den nationale og den nordiske forskning. Samtidig glæder vi os over, at rapporten fremhæver de synlige og værdifulde resultater, der er opnået i første fase af Education for Tomorrow. Jeg er sikker på, at resultaterne og konklusionerne i evalueringen kan give endnu mere vind i sejlene for de projekter, som nu foregår i fase to af programmet, siger NordForsks direktør Arne Flåøyen.

Han bakkes op af Eva Björck, der er tidligere hovedsekretær for uddannelsesvidenskab ved Vetenskapsrådet i Sverige og medlem af programkomitéen for Education for Tomorrow:

- Først og fremmest er det meget tilfredsstillende, at rapporten fremhæver, at det videnskabelige niveau er højt, og at programmet har bidraget til at skabe nye, videnskabelige netværk, som er med til at styrke det nordiske samarbejde om uddannelsesvidenskab, siger Eva Björck.

Katalysator for nordisk uddannelsesforskning
Programmets vigtigste målsætning har været at styrke den nordiske position indenfor uddannelsesforskning. Ifølge evalueringsrapporten har programmet til fulde levet op til denne målsætning. Især i Island - det mindste af de deltagende lande - har programmet påvirket udviklingen af uddannelsesvidenskab som et videnskabeligt felt på nationalt plan. Ágúst Hjörtur Ingþórsson, kontorchef ved Uddannelses- og kulturdivisionen i Undervisnings-, forsknings- og kulturministeriet, Island (RANNÍS), siger således:

- Jeg mener, at evalueringen tydeligt viser den videnskabelige indvirkning, programmet har haft. I Island har Nordic Center of Excellence JustEd helt konkret bidraget til en internationalisering af uddannelsesforskningen. Selv nu, hvor netværket ikke længere modtager økonomisk støtte fra NordForsks forskningsprogram for uddannelse, er forskergrupperne fortsat aktive og producerer interessante resultater, der har indflydelse på både uddannelsesforskning og uddannelsessystemet heroppe.

I den sammenhæng er det også værd at nævne, at Education for Tomorrow-programmet har bidraget til bæredygtigheden af uddannelsesvidenskab i de nordiske lande ved at uddanne og støtte PhD- studenter og yngre forskere.

 

Read the full report here.

 

Åpne utlysninger Subscribe to rss feed of calls for proposals
Vi har for øyeblikket ingen åpne utlysninger
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her