Styrker Open Science igennem nordisk samarbejde

Stefan Grage / Unsplash

Styrker Open Science igennem nordisk samarbejde

29.01.2019
I maj 2019 afholdes den store nordiske konference, ”NeIC2019: Nordic Infrastructure for Open Science”, som blandt andet fokuserer på, hvordan Open Science kan styrkes gennem samarbejde på tværs af grænserne.

Hvert andet år afholder Nordic eInfrastructure Collaboration (NeIC) en stor konference i et af de nordiske lande. Denne gang er turen kommet til Danmark, hvor Danish eInfrastructure Collaboration (DeIC) er vært for konferencen ”NeIC2019: Nordic Infrastructure for Open Science” sammen med NeIC.

I løbet af konferencens tre dage præsenteres forskellige eksempler på Open Science-samarbejde, der finder sted i Norden. De nordiske tiltag vil også blive diskuteret i en international sammenhæng for at bringe Open Science-samarbejder ind på den store scene, ikke mindst med fokus på den europæiske Open Science Cloud, forklarer Kine Bugge Halvorsen, rådgiver hos NeIC:

- Open Science er virkelig oppe i tiden, både nordisk, europæisk og internationalt. NeIC har længe haft fokus på Open Science, og vi ønsker, at vores nordiske samarbejdspartnere bliver endnu bedre rustede indenfor feltet. Så vi har blandt andet inviteret foredragsholdere, som skal demonstrere, hvordan Open Science kan se ud i virkeligheden - altså i et rigtigt scenario. Der bliver også sat fokus på forskellige aspekter ved Open Science som for eksempel personbeskyttelse versus åbenhed, ligesom en række internationale oplægsholdere taler om Open Science ikke bare fra nordisk perspektiv, men også fra europæisk og globalt perspektiv. På den måde kan vi lære af hinanden og at arbejde på tværs af grænser ikke kun i Norden, men også af andre regioner i Europa og USA, siger hun og uddyber:

- Konferencen er vigtig, fordi de 5 nordiske lande på mange måder er ganske ens, når det gælder måden, vi arbejder med Open Science på, og vi har gode forudsætninger for tæt samarbejde. Det nordisk samarbejde har også andre fordele. For eksempel kan vi arbejde mere effektivt, og det er omkostningsbesparende at arbejde sammen. Men det vigtigste er imidlertid, at vi ved at bringe folk sammen, kan løfte Open Science fra at være et hedt emne til faktisk at have en værdi, som resulterer i konkret forskning.

Konferenceprogrammet består af keynote-talere, parallelle sessioner og workshops. Følgende keynote-talere er bekræftede:

  • NeIC-direktør Gudmund Høst åbner konferencen og fortæller om, hvad det nordiske infrastruktursamarbejde handler om inden for Open Science. 
  • Christine Kirkpatrick, divisionsdirektør i Research Data Services ved San Diego Supercomputer Center (SDSC), University of California San Diego og Executive Director of the US National Data Service, giver indsigt i, hvordan Open Science operationaliseres i USA. 
  • Hilary Hanahoe, Hilary Hanahoe, generalsekretær i Research Data Alliance (RDA), rejser spørgsmålet om, RDA reelt er en hjælp eller en barriere? 
  • En række nordiske Open Science-demonstratorer løfter sløret for konkrete infrastrukturløsninger, som er af afgørende karakter for forskning og datadeling. 
  • Dr. Anders Løland fra Statistical Analysis, Machine Learning and Image Analysis at the Norwegian Computing Center fortæller om kunstig intelligens med fokus på gennemsigtighed, privatlivet og lovmæssige elementer.

Konferencen finder sted den 14.-16. maj 2019 på Tivoli Hotel & Congress Center i København. Udover DeIC arrangeres konferencen i samarbejde med CSC, RHnet, SNIC og UNINETT Sigma2.

Læs mere om konferencen og tilmeld dig her

Tekst: Jakob Chortsen

Åpne utlysninger Subscribe to rss feed of calls for proposals
Vi har for øyeblikket ingen åpne utlysninger
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på nyheter om våre aktiviteter og utlysninger gjennom vårt nyhetsbrev på e-post.

Abonnér her